Игору у част – 1. Фестивал рецитовања „Бесмртна песма за Игора Станића”

Ове јесени, 29. септембра 2023. у Свечаној сали Гимназије одржан је 1. Фестивал рецитовања „Бесмртна песма за Игора Станића”. Вече је одисало лепотом речи, као и звука који је допирао са Чарнине и Лукине гитаре. Желели смо да сачувамо сећање на Игора који је волео сцену, музику, живот. Истовремено славили смо поезију, љубав и лепоту казивања стихова, баш као што је и он то чинио.

Ученици од првог до четвртог разреда, укупно њих деветнаест, учинили су да Фестивал заживи, „ал сасвим”, као што рече песник. Фестивал је отворила директорка Гимназије, Татјана Кажић, након чега су водитељке Теодора и Јелена прозивале такмичаре. У жирију су били Слободанка Кнежевић, Игорова мајка; Тијана Маловић, дипломирана глумица; и Бранислав Зубовић, професор књижевности.

Заслужено прво место заузела је Милена Марковић, ученица другог разреда, са песмом „Данас” Ане Карановић; друго место припало је Анђели Пајковић, ученици четвртог разреда, са песмом „Црни човек” Сергеја Јесењина; и треће место Петру Томићу, ученику четвртог разреда, који је рецитовао песму Љубомира Симовића – „Балада о Стојковићима”. Похвале је такође добила и Наталија Предовић, ученица трећег разреда, која је говорила стихове песме „Адријен” Жака Превера.

Игорова породица обезбедила је вредне награде за најуспешније, као и пригодне поклоне за све учеснике.

Верујемо да су степеницама, које су биле на сцени, стихови нашли пут до једне звезде која се претворила у вечност.

Ауторка текста: Чарна Цвијић, члан новинарске секције

Related posts